4/7/12

El TNC i els autors catalans vius

Des de la seva creació, l'any 1996, el TNC i la seva programació han estat objecte de crítiques diverses per part de la professió... menys dels que hi actuaven, dirigien o coordinaven. Quan no s'estrenava a determinats autors es deia "això és feina del Nacional"; quan s'estrenava algun clàssic caduc que obtenia un èxit escàs es comentava "el dineral que deu haver costat, i total... per res"; quan es cridava a determinats actors es repetia la suada frase de "sempre actuen els mateixos"; quan s'aprofitaven les prestacions de la sala gran es sentia allò de "quanta ostentació, això no és teatre"; quan s'aconseguia per sorpresa algun èxit fulminant ("El mètode Gronholm" o el mateix "Agost") sempre hi havia qui deia "el TNC no ha de fer teatre comercial"; etc. La llista de retrets podria ser llarga, i fins i tot jo mateix em puc atribuir alguna de les frases, però també s'ha de tenir en compte que en tots aquests anys hi ha hagut èpoques i tarannàs diversos: l'època megalòmana de Flotats; l'època "internacional" en què es mirava més a fora que a dins; l'invent del T6 per programar nous autors; els anys en que es recuperaven clàssics poc valorats; el moment d'entrada dels infantils, i de la música, i del circ, i del musical... Moltes èpoques i estils que ara topen amb una altra etapa, continuista... però més, molt més arriscada.

 
 
No sé si les retallades hi tenen a veure o no, però sigui com sigui podem dir que aquest any el TNC s'ha obert del tot al teatre català... contemporani. Tot i que hi haurà un Rusiñol poc conegut o una obra de l'encara menys conegut Ramon Vinyes, la programació es titula "la temporada dels autors" perquè vol retre homenatge al bo i millor (o el més destacat) del teatre català actual. I no ho fa només amb el T6, que enguany continua amb Jordi Faura, Helena Tornero, Nao Albert i Marcel Borràs, sinó que programa a la Sala Gran a Albert Espinosa, Jordi Casanovas, Marc Rosich i Pere Riera. Fins i tot a la Sala Tallers es podrà veure un espectacle on hi ha involucrats Josep Maria Espinàs i Pau Miró. Tot això podria semblar normal a qui no conegui la història del teatre, però ja us asseguro jo que no ho és. En realitat, si la memòria no m'enganya, Josep Maria Benet i Jornet ha tingut l'honor de ser fins ara l'únic autor català viu programat a la sala de dalt, que és la que programa durant més temps i la que disposa d'unes millors condicions tècniques. A més, construir una programació amb les paraules -o la veu- de 12 autors catalans no és pas poca cosa.

Ignoro quines hauran estat les crítiques que s'han fet a la programació de la propera temporada (segur que se'n poden fer i que ja se n'han fet) però penso que moltes de les reivindicacions històriques han quedat callades de cop. Jo mateix he quedat gratament sorprès (Belbel no s'havia atrevit a tant fins ara)... tot i que, amb el meu escepticisme congènit, penso que el recent escollit director (Xavier Albertí) no continuarà per la mateixa línia. I si no, en parlem d'aquí a un any.

Autors catalans programats el 2012-13:
  • "Viatge a la lluna", de X.Montsalvatge, J.M.Espinàs, A.Guinovart i Pau Miró. Sala Tallers. Del 12/6 al 6/1.
  • "Ball de titelles", de Ramon Vinyes. Sala Petita. Del 13/12 a 27/1.
  • "Els nostres tigres beuen llet", d'Albert Espinosa. Sala Gran. Del 20/12 al 3/2.
  • "Una història catalana", de Jordi Casanovas. Sala Gran. Del 21/2 al 7/4.
  • "Groenlàndia", de Jordi Faura. Sala Tallers. Del 30/1 al 24/2.
  • "La dona vinguda del futur", de Marc Rosich i Guille Milkyway. Sala Gran. Del 8/3 al 7/4.
  • "No parlis amb estranys", d'Helena Tornero. Sala Tallers. Del 4/4 al 28/4.
  • "Llibertat", de Santiago Rusiñol. Sala Petita. De l'11/4 al 9/6.
  • "Barcelona", de Pere Riera. Sala Gran. De l'1/5 al 23/6.
  • "Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach", de Nao Albert i Marcel Borràs. Sala Tallers. Del 6/6 al 30/6.

No hay comentarios: