23/6/12

Un GREC contemporani, internacional... i poc comercial

El nou responsable del Grec, el director Ramon simó, deia en la presentació del Festival que enguany es vol mostrar espectacles "arrelats en l'expressió de la realitat a través de llenguatges contemporanis". Els que coneixem, més o menys, les coses que ha fet Simó a Barcelona ens podíem imaginar que aniria per aquí. Ara bé, això agradarà als usuaris habituals d'aquest Festival d'Estiu? Bé, és difícil dir-ho, tot i que dins d'aquesta contemporaneïtat ferotge (només hi ha un parell de clàssics) trobem certa varietat d'estils. També cal anotar que en aquesta edició la dansa i el circ tenen un paper més protagonista que en altres ocasions, mentre que la música sembla una calcomania d'anys anteriors... perquè per més novetats que hi hagi sempre em sembla trobar els mateixos gèneres, els mateixos estils, les mateixes "bones intencions"... i la mateixa manca d'ambició.

A continuació assenyalo alguns dels espectacles teatrals que més m'han cridat l'atenció, ja sigui perquè apunten una gran qualitat, perquè venen avalats pel renom internacional o pels professionals que els portaran a terme, o bé perquè directament em semblen un disbarat.

"EL PRINCIPI D'ARQUÍMEDES". Sala Beckett. Del 3 al 29 de juliol. La última obra del dramaturg català Josep Maria Miró, que ja va aixecar butllofes amb "Gang Bang". En aquesta ocasió torna a tocar un tema delicat: la mala interpretació d'un petó entre un adult i un nen.

"DUBTE". Teatre Poliorama. De l'1 al 29 de juliol. Aquest és el gran dubte que tinc d'aquest Festival. Serà un encert o un disbarat posar a Rosa Maria Sardà en un paper que Meryl Streep va brodar al cinema? I a Nora Navas en el paper de Viola Davis? Ja ho veurem, perquè Silvia Munt a la direcció tampoc és un aval massa fiable per a mi. Tinc els meus dubtes...

"SENYORETA JÚLIA". Teatre Romea. Del 4 al 29 de juliol. No serà l'original d'Strindberg sinó la versió que en va fer Patrick Marber, adaptada ara per Josep Maria Mestres. Ja veurem si Julio Manrique, Mireia Aixalà i Cristina Genebat no es perden entre tants referents.

"METAMORPHOSIS". Teatre Lliure. Del 5 al 7 de juliol. Una companyia que ve d'Islàndia, música de Nick Cave i Warren Ellis, etc. Una innovadora i original versió de l'obra de Kafka.

"DON GIOVANNI. KEINE PAUSE". Mercat de les Flors. Del 10 a l'11 de juliol. Una reescritura del mite de Don Joan en el que es barreja la òpera, el jazz, les guitarres elèctriques, la música de Nat King Cole i "Love Story"... i textos del Marquès de Sade. Eclecticisme total de la mà del prestigiós David Marton.


"EL GRAN TEATRO DEL MUNDO". Teatre Lliure. Del 20 al 21 de juliol. Un dels pocs clàssics del festival... tot i que de la mà de Calixte Bieito i Carles Santos. Repartiment mixte entre actors alemanys i catalans.

"THE MASTER AND MARGUERITA". Teatre Lliure. Del 25 al 28 de juliol. Una versió de la novel·la de Bulgakov. El Grec de 2003 ja ens va permetre veure una versió teatral de la mateixa peça, aquell cop de la mà de Xicú Masó i Pep Tosar.

Més informació de tot plegat a la web del GREC.

No hay comentarios: