16/6/12

Musicals en crisi (?)

Aquesta setmana s'han donat els premis Tony de teatre, els més prestigiosos dels Estats Units. Com ja sabeu, aquests premis condecoren als millors muntatges teatrals, però també els millors musicals... que cada any acaparen els titulars del diaris, ja que són els espectacles més rendibles i multimilionaris de Broadway. Una autèntica empresa. Aquesta empresa, però, segons deia avui Josep Maria Pou en un article, està mancada d'idees i de "grans" èxits. És cert que hi ha musicals que segueixen omplint teatres (sobretot les reposicions de clàssics), i ho seguiran fent per temps, però dubtem molt que "Once" (la gran guanyadora d'enguany) o alguns dels altres musicals originals del 2012 passin a la història i aguantin el pas del temps.


"Once", versió musical de la pel·lícula del mateix títol, ha acaparat 7 premis en la present edició. Només s'hi ha acostat l'obra de teatre "Peter and the star catcher" amb 5. En el cas dels musicals és curiós veure que dos de les altres competidores eren també adaptacions del cinema: "Newsies", basat en la comèdia musical que van interpretar Robert Duvall, Christian Bale, Ann Margret i Bill Pullman en el 1992; i "Leap of faith", versió de "El charlatán", també del 92 i protagonitzada per Steve Martin. En resum, pel·lícules menors, poc conegudes entre nosaltres, que ara tenen una segona oportunitat gràcies al teatre i als poc originals (o poc arriscats) productors de Broadway. La quarta en disputa, i potser la més propera a l'estil clàssic de Broadway, era "Nice work if you can get it", que recull de cançonetes de George i Ira Gershwin agrupades sota un argument senzill, gairebé inexistent... sempre segons Josep Maria Pou, que encara que alguns no ho sapiguen és una autèntica eminència en teatre musical americà. Vaja... veig que algun encara no ho sabia!

Pel que fa als altres premis de la nit, els del parent pobre... és a dir, els del teatre de text, enguany no ha tingut l'aura "hollywoodenca" d'altres ocasions. És cert que estaven nominats Philip Seymour Hoffman, James Earl Jones, Frank Langella, John Lithgow, Stockard Channing, Cinthya Nixon (la Miranda de "Sex and the city") o Andrew Garfield (el proper Spiderman), però cap d'ells s'ha endut els premis grossos. La millor obra original ha estat "Clybourne Park", mentre que la millor reposició d'obra de text ha estat per "La mort d'un viatjant" que ha muntat el conegut director Mike Nichols, també premiat en el seu rol. 

No hay comentarios: