Va ser un dels llibres que més èxit va tenir a la darrera Fira del Llibre de Frankfurt, i ja fa temps que estan venuts els drets televisius i cinematogràfics. Diuen que a la tardor, precisament, començarà a gestar-se una sèrie televisiva que reproduirà la tràgica història de l’Oriol Fontelles, mestre d’escola en un petit poble del prepirineu. Sense cap mena de dubte, la història –a voltes de gran rigor històric, a voltes folletinesca i apassionada- és d’aquelles que dóna un gran argument, i sobretot uns personatges irrepetibles. Costarà força que la literatura catalana aconsegueixi superar a aquesta Elisenda Vilabrú, “dels Vilabrú de Torena i dels Ramis de la Pilar Ramis de Tírvia, mig puta mig millor no parlar-ne per respecte al pobre Anselm”.
Però el gran protagonista de la història és en Jaume Cabre, és a dir, el narrador. Un narrador omnipresent que juga amb el lector, amb els personatges, amb la mateixa explicació de la història (desestructurada a propòsit, però perfectament comprensible). Un narrador que es posa tràgic quan convé, que sent pena i ràbia quan toca, però que acostuma a divertir-se sempre, ja sigui canviant de personalitat, adoptant la de personatges secundaris, o bé barrejant cites de renom amb d’altres completament inventades. Un narrador que esquitxa el seu text amb croquis de làpides variades. Un narrador que sap tirar enrere i no perdre’s (magnífics els “flash-backs” de les fotografies antigues que cobren vida i comencen a parlar), i que sap perfectament el futur en tot moment, i ens el desgrana amb mestratge, amb gran qualitat literària.
“Les veus del Pamano” és recomanable per molts motius. Trieu-ne un a l’atzar i el trobareu dins d’aquestes 600 pàgines de bona literatura.
24/8/08
Unes veus; un gran llibre
Ja fa quatre anys que “Les veus del Pamano”, de Jaume Cabré, va veure la llum dins del mercat editorial. Des de llavors ha estat un dels llibres en llengua catalana més recomanats, més llegits i més traduïts. A mi em va arribar a les mans en forma de regal, i ara fa unes setmanes vaig girar la última pàgina d’aquesta gran història, la 618 per ser més exactes.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario