23/12/10

III Premis Gaudí: unes nominacions sensates

A diferència del que va passar l'any passat, sembla que l'Acadèmia de Cinema Català ha estat més sensata en aquesta ocasió. En lloc d'omplir de nominacions a pel·lícules fantasma, ha valorat les moltes pel·lícules catalanes de qualitat que han perdurat enguany en cinemes del nostre país i que, en algun cas, han fet fins i tot un bon calaix. És cert que en alguns casos costa trobar la catalanitat en determinades cintes -"Buried" podria ser un exemple-, però salvant aquesta qüestió quasi podríem dir que han estat unes nominacions modèliques.


"Pa negre" (15 nominacions), "Herois" (10 nominacions) i "Buried" (9 nominacions) són les tres grans pel·lícules de l'any segons la opinió dels membres de l'Acadèmia. Tampoc cal oblidar destacades mencions a "Elisa K" o "La mosquitera", i alguna que altra a "El cònsol de Sodoma" i la taquillera "Los ojos de Julia", que encara que no ho sembli és una producció catalana igual que ho va ser "El orfanato" en el seu moment.

La gran curiositat és veure nominat entre els millors actors protagonistes de l'any a Ryan Reynols per "Buried" ("Enterrado"), al costat de Jordi Mollà ("El cònsol de Sodoma"), l'inevitable Eduard Fernández ("La mosquitera") i Francesc Colomer ("Pa negre"). En actrius s'ha destacat a Aina Clotet ("Elisa K"), Emma Suárez ("La mosquitera"), Nora Navas ("Pa negre") i l'estupenda Clara Galí, que s'ha colat entre les quatre amb una sorprenent interpretació a l'extravagant "La llegenda de l'innombrable".


Per últim, a secundaris cal mencionar la presència de Lluís Homar ("Herois") i Fermí Reixach ("La mosquitera"), que repeteix un any més després que l'edició passada marxés a casa amb les mans buides tot i tenir dues nominacions. En l'apartat de secundàries, moltes cares noves.

Seguirem informant...

No hay comentarios: