21/10/09

ÒSCARS 2010: Comença la cursa

Des del passat mes de setembre blogs, webs i altres espais de la Xarxa han començat a fer càbales sobre la propera edició dels Òscars. Ja han començat les promocions, les travesses, les apostes i sobretot les inversions de les productores... i com no, ja hi ha favorites.
Com cada any, hi ha un grup de pel·lícules que ja són favorites abans que acabi la cerimònia de l’any anterior. Són pel·lícules que, per motius fins i tot extracinematogràfics, aixequen una gran expectació. Aquesta vegada li ha tocat el torn a “The Lovely bones”, la última de Peter Jackson, i al musical “Nine”, que aporta sobretot un dels repartiments més espetaculars de les últimes dècades (Daniel Day Lewis, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Sophia Loren, Judi Dench i Kate Hudson). També s’hi esperava la última de Martin Scorsese ("Shutter Island"), però finalment s’han decidit a estrenar-la en 2010 i ja no podrà entrar en l’edició d’enguany.

De totes maneres, tots els que seguim això dels Òscars sabem que les favorites “a priori” no són últimament les més distingides. L’any passat s’augurava un gran èxit d’”Austràlia” i la patacada –quant a premis es refereix- va ser monumental. I és que aquest grup de favorites –aquí també s’hi podria incloure “Invictus”, de Clint Eastwood- encara no ha vist la llum. Les seves estrenes s’esperen per a final d’any, apurant el termini de presentació.

Les que sí s’han vist, en canvi, i ja tenen quasi un peu a la cerimònia d’enguany són “Up in the air” i “Precious”. Les dues venen avalades per aquest aire independent que tant agrada darrerament als acadèmics, però val a dir que la primera té a una estrella de la talla de George Clooney al capdavant, i la segona té al darrera el suport de pesos pesats com Oprah Winfrey o Mariah Carey. Una altra cinta que ha embadalit a la crítica és “An education”, una comèdia dramàtica a l’estil dels clàssics dels anys 50 i amb un repartiment en estat de gràcia.

A banda de tots aquests films cal citar que enguany es diu que dues directores –cosa inèdita en els Òscars- podrien estar nominades en la seva categoria. I és que les últimes cintes de Kathrin Bigelow (“The hurt locker”) i Jane Campion (“Bright star”) estan agradant, i molt, a tot arreu on s’exhibeixen.

Tampoc cal oblidar als dos homes de l’any: “A serious man” –l’ultima dels Coen- i “A single man” –l’estrena del dissenyador Tom Ford a la direcció. Les dues estan tenint molt bona acollida i poden donar alguna sorpresa important. La primera perquè suposa un nou encert dels dos germans més ben considerats de Hollywood, i la segona perquè coparà el vot "gay" de l'Acadèmia, que hi és... i que té el seu pès. O és que no recordeu el recent cas de "Milk"?

Per últim, no cal oblidar que altres títols com “Up” (una de les millors pel·lícules de l’any, sense cap mena de dubte), “Amelia”, “Avatar”, “The road”, “District 9”, “Julie & Julia”, “Inglorious basterds”, "Donde viven los monstruos", "The last station" o “The white ribbon” poden esgarrapar més d’una nominació, o bé figurar en l’apartat de millor pel·lícula. Això no seria res d’estrany, tenint en compte que l’any vinent hi haurà 10 pel·lícules nominades, i no 5... com venia essent habitual.

Anirem donant informació detallada de les possibilitats de cadascuna, però per si voleu anar tafanejant les recaptacions, les crítiques, els premis i les curiositats que generen tots aquests films podeu entrar en un blog molt ben documentat i molt ben actualitzat: http://lososcar2010.blogspot.com/

No hay comentarios: