27/9/09

Qui es qui als Premis Butaca

El proper 2 de novembre es donaran els Premis Butaca, que com venim dient cada any són uns premis atípics però molt valorats, i prou significatius del que es cou -teatralment parlant- a casa nostra. Són premis que sovint valoren els espectacles de les sales petites i mitjanes, tot i que enguany s'han deixat enmirallar per dos muntatges espectaculars del TNC: "Mort de dama" i "La casa de Bernarda Alba", amb set nominacions cadascuna.

El TNC, en total, acumula aquesta vegada 22 nominacions. Això ve a ser un fet insòlit atès les últimes edicions dels premis... Per tant, no sabem si realment la qualitat dels espectacles del Nacional ha augmentat considerablement, o bé és que aquest cop les altres sales no han estat a l'alçada.

A jutjar per les nominacions, podríem dir que el Lliure salva els papers amb "Rock & Roll" i "Mort d'un viatjant", que la companyia La Perla 29 -amb seu quasi permament a la Biblioteca de Catalunya- aconsegueix una bona collita amb les seves peculiars visions de "Hamlet" i "Rei Lear", i que La Sala Beckett veu com "Product" i "Dublin Carol" aconsegueixen reconeixement públic. En canvi, les propostes del Romea semblen no haver agradat prou, a l'igual que les d'altres teatres privats, com ara La Villarroel, Goya, Muntaner, Poliorama, Tívoli, etc. Només el Victòria i el seu "Spamalot" veuen les portes obertes als premis.


Unes nominacions, doncs, més previsibles que les de l'any passat, en la que muntatges pràcticament invisibles aconseguien treure el cap dins d'una temporada eclèctica. En aquesta, en canvi, sembla que els grans directors no han fallat -Rigola, Gas i Pasqual- i que els repartiments han estat encapçalats per grans estrelles del nostre teatre -Espert, Sardà, Boixaderas, Arànega, Elias, Bosch-. Un any especial en el que també s'han relegat força els muntatges en castellà, com ara el de Concha Velasco i Josep Maria Pou, que tants i tants espectadors va portar al teatre.

Per qui vulgui saber més coses i tafanejar entre nominats, aquí té una drecera: http://www.premisbutaca.cat/

No hay comentarios: