9/6/09

Tonys per a Billy, Marcia, Angela i Daldry

Diumenge es van donar els premis TONY, els més importants d'Estats Units pel que fa a les arts escèniques... bé, concretament al teatre i als musicals. Són uns premis gremials, que com tots els premis gremials estan plens de categories i subcategories... Així, als Tony hi ha quatre grans premis a l'espectacle: Millor espectacle teatral, Millor espectacle musical, Millor reposició de teatre, Millor reposició de musical. En aquests dos últims apartats es considera qualsevol versió d'una obra (no d'un muntatge) estrenada anys abans. Anem a veure qui ha guanyat enguany tots aquests premis...

L'última moda en el musical -a banda de convertir en espectacle la discografia de grups famosos- és la d'adaptar pel·lícules d'èxit més o menys recent, ja siguin de dibuixos (La Bella i la Bèstia, La sireneta, El rei lleó, Shrek) o d'actors de carn i ossos (The producers, Spamalot, Hairspray). Enguany el premi gros ha anat per a l'adaptació en musical de "Billy Elliot", aquella comèdia agredolça que Stephen Daldry va portar al cinema ara fa uns anyets. Un total de 10 premis que consagren aquest muntatge, del que possiblement -en un "més difícil encara"- s'acabi fent la versió cinematogràfica en un temps no molt llunyà.

La resta de premis -els teatrals- han recaigut en obres diverses, tot i que destaca amb tres dels més importants "God of carnage", de Yasmina Reza, que aquí es va titular "Un Dios salvaje" i va ser protagonitzada per Maribel Verdú i Aitana Sánchez Gijón. Un d'aquests premis ha estat per a la seva protagonista, la gran actriu Marcia Gay Harden ("Mort entre les flors", "Pollock", "Mistic River").


Però la Harden no ha estat l'única actriu famosa premiada en aquesta edició. Geoffrey Rush ha guanyat a millor actor per "Exit the king", mentre que la millor actriu secundària ha estat la veteraníssima i premiadíssima Angela Lansbury per "Blithe spirit". I és que aquesta era una edició on hi havia entre els nominats cares molt conegudes de la televisió o el cinema, com ara Jeff Daniels, James Gandolfini, Hope Davis, Jane Fonda i la fantàstica i mai prou valorada Stockard Channing (la inoblidable Rizzo de "Grease"). Haig de confessar, arribats a aquest punt, que li dec una obra amb el seu nom al títol; una novel·la o una ximpleria de les meves... És una història llarga que ja vaig explicar en un altre blog, i que potser mereixeria aviat una nova revisió.

Per últim, comentar que el musical intimista "Next to normal" també ha guanyat un parell de premis, mentre que "Shrek", l'escandalosa versió d'"Equus" amb un nu integral de Harry Potter, o la reposició de "West side Story" han hagut de conformar-se només amb una sola estatueta. Aquest ha estat, doncs, l'any de Billy Elliot.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Viva Grease y La Bruja Novata!