31/8/13

Comença la cursa

Ja estem a setembre, i a partir d'avui (encara que falti molt) comença quasi extraoficialment la cursa per competir als premis de cinema més importants de la temporada, amb l'excepció de Cannes... evidentment. Com tots sabem la finalitat de moltes d'aquestes pel·lícules, o més ben dit de les seves productores, són els Òscars del proper 2 de març, tot i que no cal oblidar els premis de la crítica, dels gremis, de les acadèmies dels diferents països, dels Globus d'Or, dels Independent Spirit Awards, dels influents Bafta, etc. Evidentment algú podria dir que estic parlant de negoci i no de cinema, i en els fons no li faltaria raó, però pels aficionats o mitòmans veure com es mou una maquinària com la de Hollywood i jugar amb un material tan llaminer com són les pel·lícules sempre és interessant i gustós. Un es pot permetre el luxe de fer les seves pròpies apostes, tenir preferències o odis irracionals, seguir l'avenç d'algunes produccions i veure com s'estavellen d'altres de molt anunciades. Cada any hi  ha sorpreses, tot i que els elements d'anàlisi són cada cop més acurats i permeten endevinar el que serà una relliscada i el que és una aposta segura. Sé que les dades que donaré avui són aventurades i que les cartes que posaré sobre la taula només són per començar el joc, però reviseu-les d'aquí a sis mesos... Segur que no hauré errat en tantes com us penseu; els trumfos ja estan destapats.


MILLOR PEL·LÍCULA i DIRECTOR
Ajunto aquestes dues categories ja que normalment si la pel·lícula està nominada el més probable és que el director també ho estigui, sobretot ara que en la categoria principal hi caben fins a deu títols. De totes formes, sempre hi ha excepcions i sempre és probable que es filtri un director europeu o una sorpresa d'última hora. Sigui com sigui, a hores d'ara les pel·lícules que per a mi tenen les opcions més serioses (a l'igual que els seus respectius directors) són "Gravity", d'Alfonso Cuarón, i "Captain Philips", de Paul Greengrass. El gran èxit estiuenc de "The butler", de Lee Daniels, als Estats Units, també li dóna molts punts. Podríem dir que estem davant d'un efecte similar al que va tenir "The help" ara fa uns anys; una pel·lícula amb cert grau sentimentaloide i amb els drets civils pel mig, que no va parar de créixer des de la seva estrena i que va aguantar fins al final... D'altra banda, en aquests moments també hi ha moltes esperances posades en "The monuments men", de George Clooney, "The wolf of Wall Street", de Martin Scorsese, i "Inside Llewin Davis", dels Coen. Totes elles apostes més o menys segures i valors ja consagrats per a l'Acadèmia. Ara bé, ningú pot perdre de vista dues pel·lícules petites que ja s'han estrenat a Amèrica, que han tingut molt bona rebuda i que segur que tindran la seva recompensa en els premis de la crítica: em refereixo a "Blue Jasmine", de Woody Allen, i a "Before midnight", de Richard Linklater. Per últim, em veig oblidat a citar títols més humils o més incerts que no paren de sonar en un lloc o en un altre; algun d'ells arribarà a colar-se a la gran festa: "Fruitvale Station", "August: Osage County", "Foxcatcher", "12 years a slave", "American Hustle" o "Labor day".



MILLOR ACTOR PROTAGONISTA
Després de 13 anys sense aparèixer en les grans travesses de premis, Tom Hanks reapareix... i amb moltes possibilitats de guanyar. La seva aposta més segura és per la pel·lícula "Captain Philips", basada en fets reals, però tampoc hem d'oblidar que enguany el tindrem a les pantalles representant a un altre mite de Hollywood, Walt Disney, a "Saving Mr. Banks". Els seus principals rivals seran, quasi amb tota seguretat, Forest Witaker per "The butler", Bruce Dern per "Nebraska" i un més que possible Robert Redford per "All is lost". De totes maneres, no s'ha d'oblidar a Chiwetel Ejiofor, que fa d'esclau a "12 years a slave", a Mathew McConaughey, que interpreta a una víctima de la SIDA a "The Dallas Buyer's Club", o a Idris Elba, que interpreta a Nelson Mandela a "Mandela: long walk to freedom". Apostes molt sucoses pels acadèmics, que a última hora també podrien pensar en el novell Michael B. Jordan ("Fruitvale Station"), l'elogiat Oscar Isaac ("Inside Llewin Davis") o en el talentós Leo Di Caprio ("The wolf of Wall Street"), que no sempre acaba convertint els seus bons treballs en nominacions.



MILLOR ACTRIU PROTAGONISTA
A diferència d'anys anteriors, aquest cop ja es preveu que les categories femenines -tant en actriu principal com en secundària- estiguin molt i molt renyides. Si no hi ha sorpreses d'última hora, aquest cop les categories s'haurien d'omplir de grans actrius, moltes d'elles ja consagrades, i no pas de joves atractives que estan just debutant en el món del cinema (si algú llegeix entre línies que em refereixo a Jenniffer Lawrence i companyia... no estarà pas del tot equivocat). Les que, a hores d'ara, tenen plaça quasi segura són Cate Blanchett  per "Blue Jasmine", Naomi Watts per "Diana" i Judy Dench per "Philomena". Molt a prop estarien Kate Winslet per "Labor day" i, per més greu que em sàpiga, Sandra Bullock per "Gravity". Però no oblidem que per darrera venen empenyent una llarga llista de candidates meravelloses i amb moltes possibilitats: Nicole Kidman per "Grace of Monaco"; Julia Roberts per "August: Osage County"; Amanda Seyfred per "Lovelace"; Marion Cotillard per "The immigrant"; Berenice Béjo per "Le passé"; Emma Thompson per "Saving Mr. Banks" o Julie Delpy per "Before mignight". A la Meryl Streep d'"August: Osage County" l'he deixat en últim lloc perquè fins ara mateix no està clar si competirà en aquesta categoria o bé en la de secundària. Sigui com sigui, l'Streep estarà aquest any a tots els premis... i amb possibilitats reals de guanyar. Temps al temps.



MILLOR ACTOR SECUNDARI
A setembre de 2013 aquesta categoria és la més difícil de predir. No hi ha cap actor segur, tot i que el que podria tenir més punts és el Mathew McConaughey de "Mud", un personatge que broda i que el podria dur a la seva primera nominació. Altres que comencen a sonar són Josh Brolin ("Labor day"), Michael Fassbender ("12 years a slave"), Javier Bardem ("The councelor") o Christian Bale ("American Hustle"), tot i que està tot molt poc clar. Fins i tot podrien aparèixer John  Goodman, Ewan McGregor, Jared Leto o Steve Carrell, en una aposta un xic més agosarada.



MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA
Ja hem dit abans que les categories femenines estan molt renyides en aquesta edició. Aquí potser no tenim, a priori, una llista tan llarga, però els noms que hi apareixen són consistents i semblen tenir plaça segura. En primer lloc està Ophrah Winfrey ("The butler"), que tot i ser un personatge polèmic i una mica antipàtic quan es posa davant de la càmera es transforma en una fera que ho dóna tot. També podrien estar presents en els premis Amy Adams ("American Hustle"), Catherine Scott Thomas ("Only God forgives"), Cameron Díaz ("The councelor"),  Octavia Spencer ("Fruitvale Station") o Lupita Nyonng'o ("12 years a slave"), la tercera actriu negra del grup. I és que no hem d'oblidar que aquesta edició pot arribar a tenir el rècord d'actors afroamericans nominats... i això sempre es valora molt en alguns sectors, fins i tot dins de l'Acadèmia. I si no que li preguntin al pesat d'Spike Lee.


Si voleu seguir la cursa pas a pas, dia a dia, no dubteu en visitar la pàgina que ara mateix us recomano. A més de saber quines són les pel·lícules que es posen en primera línia, aprendreu de cinema, estareu al dia i ningú us podrà explicar res que no sapigueu abans... cinematogràficament parlant, és clar. 
http://www.premiososcar.net/

3 comentarios:

CARLES ARMENGOL dijo...

Passades unes poques setmanes de la publicació del post, ja podem anar puntualitzant. A 19 de setembre, la gran favorita ha estat una de les sorpreses de l'any, que nosaltres ja citàvem entre els possibles: "12 years a slave". La segueixen de prop les que ja anunciàvem, "Gravity" i "Captain Philips".

Pel que fa a actors i actrius principals hi ha alguna incertesa, però se segueixen mantenint els noms que ja posàvem sobre la taula. En actor secundari han pujat molt les apostes per Michael Fasbender, Jared Leto i Josh Brolin. McConaughey no apareix per enlloc a les travesses, potser perquè la pel·lícula es va estrenar fa massa temps o perquè no l'estan promovent de cara als Òscars.

Seguirem posant al dia aquest post.

CARLES ARMENGOL dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
CARLES ARMENGOL dijo...

En el cas de McConaughey em referia com a secundari, a la pel·lícula MUD. Pel que fa a protagonista s'ha erigit com el gran favorit amb "Dallas Buyers Club", seguit de Chiwetel Ejiofor