16/2/12

Max 2012 : Déjà Vu

Ja estan aquí les nominacions dels Max, i un cop més tornem a trobar els noms de sempre... juntament amb algunes novetats i una tendència a premiar el teatre "independent" i especialment madrileny. És curiós, però cap dels muntatges del Lliure o el Romea treuen el cap per aquí. Només el TNC ha rascat un parell de nominacions pel gran èxit de la temporada, "Agost", davant de les 14 que ha tingut "Veraneantes" (Kamikaze Producciones) o les 7 de "La avería" (el grup de Blanca Portillo i Asier Etxeandía). Les altres obres teatrals amb més nominacions han quedat una mica lluny, ja que hauríem de baixar fins a les tres de "Todos eran mis hijos", "Días estupendos" o "Un tranvía llamado deseo", totes elles pensades i produïdes a Madrid... encara que l'equip d'alguna d'elles sigui català pels quatre cantons. 


Per avalar la sensació de "déjà vu" que em donen els MAX, només citaré algunes xifres referents a artistes que també estan nominats aquest any: Carles Santos (13 premis), Eva Yerbabuena (10 nominacions i 3 premis), Vicky Peña (6 nominacions i 4 premis), Blanca Portillo (6 nominacions i 3 premis), Cesc Gelabert (6 nominacios i 3 premis), Carlos Hipólito (5 nominacions i 2 premis), Carmen Machi (4 nominacions i 1 premi), etc. Tot això sense comptar a nominats en apartats tècnics, o d'autoria teatral, i sense tenir en compte a Animalario, Andrés Lima, Alberto San Juan, Calixte Bieito, Josep Maria Flotats, Marta Carrasco o Sol Picó, que enguany no estan nominats però que també són assidus a aquest premi. Sí, ja sé que la indústria de l'espectacle no és tan gran com en altres llocs, i que els que més actuen (i per tant, els que més possibilitats tenen) sempre són els mateixos... però d'aquí a aquesta endogamia tan ferotge jo crec que hi ha un entremig. Sobretot perquè els Max, molt sovint, obliden autèntiques maravelles pel camí i deixen bones obres arraconades a la "cuneta".

D'altra banda, i seguint amb les repeticions, l'obra "Veraneantes" està feta, dirigida i interpretada per l'equip que l'any passat va guanyar la majoria dels Max amb "La función por hacer". Estem davant del nou Animalario? Podríem dir que el seu estil de fer teatre -molt basat en l'economia escènica, l'adaptació lliure de clàssics, la naturalitat i un cert bagatge argentí- s'ha posat de moda a la capital. Crec que en els anys següents els tindrem molt sovint a les gales d'aquests premis...

Aquí teniu les principals nominacions, tot i que hi ha 22 categories. I també veureu que n'hi ha algunes marcades amb negreta; són les que jo penso que guanyaran... tot i que amb els Max és difícil fer una previsió tan acurada com amb els Goya o els Òscars. El lliurament serà el 30 d'abril en el Teatre Circo Price de Madrid.


MILLOR ESPECTACLE TEATRE
"Veraneantes"
"Todos eran mis hijos"
"La avería"

MILLOR DIRECTOR ESCENA
Miguel del Arco "Veraneantes"
Alfredo Sanzol "Días estupendos"
Blanca Portillo "La avería"

MILLOR ACTOR PROTAGONISTA
Asier Etxeandía "La avería"
Carlos Hipólito "Todos eran mis hijos"
Israel Elejalde "Veraneantes"

MEJOR ACTRIU PROTAGONISTA
Barbara Lennie "Veraneantes"
Anna Lizarán "Agosto"
Vicky Peña "Un tranvía llamado deseo"

MILLOR ACTOR SECUNDARI
Álex Casanovas "Un tranvía llamado deseo"
Carles Canut "Truca un inspector"
Cristóbal Suárez "Veraneantes"
Ernesto Arias "Veraneantes"

MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA
Carmen Machi "Falstaff"
Elisabet Gelabert "Veraneantes"
Lidia Otón "Veraneantes" 

MILLOR AUTOR EN CASTELLÀ
Alfredo Sanzol "Días estupendos"
Fernando Arrabal "Fando y Lis"
Jordi Galcerán "Burundanga"

MILLOR AUTOR EN CATALÀ
Carles Alberola "Que tinguem sort!"
Josep Maria Benet i Jornet "Dues dones que ballen"
Pere Riera "Desclassificats"

MILLOR ESPECTACLE DANSA
"Belmonte"
"Cuando yo era..."
"Somorrostro"
"Tris Tras"

MILLOR BALLARÍ
Antonio Najarro "Suite Sevilla"
Cesc Gelabert "Belmonte"
Israel Galván "La curva"

MILLOR BALLARINA
Carmen Werner "Ni ogros ni princesas"
Eva Yerbabuena "Federico según Lorca"
Olga Pericet "Rosa metal y ceniza"

MILLOR COREÒGRAF
Cesc Gelabert "Belmonte"
Eva Yerbabuena "Federico según Lorca"
Israel Galván "La curva"

MILLOR MUSICAL
"Avenue Q"
"Forever Young"
"La barraca del zurdo"

MILLOR ESPECTACLE INFANTIL
"Cyrano de Nueva Orleans"
"Gerónimo Stilton"
"El fantástico viaje de Jonás el espermatozoide"

No hay comentarios: