2/1/19

Una "repassada" a les nominacions goyesques


Ja fa un parell de setmanes que van sortir les nominacions als Premis Goya, i la veritat és que hi ha hagut coses que ja esperàvem i d'altres que han sorprès a gairebé tothom. Les travesses apostaven fort pel cinema d'autor -el millor de l'any, sense cap mena de dubte- però finalment han triomfat les pel·lícules amb càrrega social i bones intencions. Sabíem que "Campeones" ocuparia un lloc destacat i que "El reino", l'aposta política de l'any, trobaria els seus adeptes. "Todos lo saben", el projecte d'Asghar Farhadi amb un planter de grans intèrprets, ha aconseguit les nominacions esperades... i alguna més i tot. El que ja no era tan previsible era que dos drames amb ànima de documental entressin en el grup privilegiat de les cintes que opten a millor pel·lícula. Suposo que la Concha de Oro i la repercussió mediàtica de la història d'homosexualitat gitana hi han tingut força a veure... De fet, està bé que aquestes dues obres hagint entrat en consideració... si no fos perquè han desbancat tres de les més importants de l'any, al meu entendre: "Quién te cantará", que es conforma amb nominacions interpretatives (indiscutibles totes) i alguna tècnica; "Yuli", que esgarrapa cinc nominacions menors, degut a a la seva estrena "in extremis"; i "Petra", que ha quedat totalment fora. Sé que el cinema de Rosales no és del gust de tothom, però si en el seu moment "La soledad" va guanyar el premi gros es fa estrany que ara no hagi triomfat aquesta tragèdia moderna i més assequible, que bé hauria valgut alguna consideració pel seu director, la seva actriu principal (Barbara Lennie) o els seus secundaris (Marisa Paredes, Àlex Brendemühl o Joan Botey). 

En qüestio d'interpretacions, les sorpreses han anat segons la categoria... destacant més els que falten que el que finalment han entrat (José Sacristán, Alexandra Jiménez, Josep Maria Pou i tots els esmentats de "Petra"). Al premi de Millor Actor hi opten quatre pesos pesats de la nostra cinematogafia (De la Torre, Gutiérrez, Bardem i Coronado), mentre que a Millor Actriu es combinen les multipremiades (Cruz i Dueñas) amb d'altres que, tot i la seva fama i experiència (Nawja Nimri o Susi Sánchez), no s'estilen en premis d'aquesta categoria. En el cas de secundaris i secundàries hi ha hagut una mica de tot: els actors de "El reino" parteixen com a favorits (Luis Zahera i Ana Wagener); Eduard Fernández ha entrat en detriment del gran Ricardo Darín; Carolina Yuste, Juan Margallo o el mateix Antonio de la Torre (en el seu quart doblet) han causat sorpreses relatives; i la presència de les joves i veteranes Natalia de Molina i Anna Castillo comença a ser tan habitual com esperada. 

Si voleu consultar totes les nominacions podeu consultar aquí. El dia 2 de febrer sabrem el desenllaç en una gala que presentaran Sílvia Abril i Andreu Buenafuente.

Uns Gaudí per compensar


Pocs dies abans d'aquestes nominacions als Goya havien sortit també les del cinema català, que en molts casos presenta unes llistes molt i molt similars. La diferència és que aquí hi tenen cabuda pel·lícules molt petites que quasi no s'han vist fora dels nostres cinemes, i també que algunes cintes oblidades per l'Acadèmia espanyola es veuen aquí llargament recompensades. Va passar l'edició anterior amb "Incerta glòria" i ha tornat a passar amb "Petra", i fins i tot amb "Les distàncies" o "El fotógrafo de Mauthausen". Altres pel·lícules que obtenen força nominacions són "Viaje al cuarto de una madre" i "Entre dos aguas". Curiós, però, que a les nominacions d'actors s'hagin tornat a deixar a Sacristán i fins i tot Joan Pera (el millor, amb diferència, de "Yucatán"). Per compensar, li atorgaran el premi honorífic d'enguany... Una manera com una altra d'arreglar les coses.

Si voleu consultar totes les nominacions dels Gaudí podeu consultar aquí. La gala es celebarà el 27 de gener i la presentarà el Mag Lari.

No hay comentarios: