2/12/10

PREMIS BUTACA 2010 : un ball poc esperat

EL BALL, aquell híbrid entre teatre i dansa que va dirigir Sergi Belbel al TNC amb Anna Lizarán de protagonista absoluta, ha aconseguit cinc premis Butaca (espectacle, actriu principal, actriu de repartiment, escenografia i il·luminació). Aquests premis, que ja van XVI edició, presumeixen de ser els únics en l'àmbit teatral català que són atorgats directament per votació popular. Uns premis, a més, que van néixer al Maresme, però que en aquesta edició s'han lliurat al nou Teatre Arteria Paral·lel. Ja veurem si es repeteix o no...

Pel que fa a la resta de premis, val a dir que com cada any són un pèl estranys. La majoria d'espectacles seleccionats pertanyen al TNC, potser perquè també és un dels teatres amb públic més nombrós i variat... De totes formes, això fa que s'oblidin a vegades espectacles importants i a priori menys destacats.

El més curiós d'aquesta edició, però, han estat els tres premis que s'ha endut un musical de petit format que es va veure al Teatre Almería a principis d'any. Es tracta de "PEGADOS", que explica la divertida història d'una parella que es queda enganxada follant i que ha d'anar a l'hospital perquè els desenganxin. Total, que els actors -en presència d'un doctor i una imfermera incompetents- es passen tota l'obra dalt d'una camilla, cantant junts... molt junts.

Per últim, comentar els dos premis d'interpretació masculina que s'ha endut la fallida "Auca del senyor Esteve" que va dirigir la Portacelli. David Bagès s'ha endut el premi al millor actor, mentre que Llorenç González ha fet el mateix amb el de millor actor de repartiment. Uns premis curiosos si tenim en compte que l'espectacle no va convèncer i va rebre unes quantes crítiques poc afalagadores.

El millor director ha estat Julio Manrique per "American Buffalo", i el millor text en català per a "Democràcia", dels joveníssims Nao Albert i Marcel Borràs. També hi ha hagut espectacles molt nominats i gens premiats, com ara el musical "La casa sota la sorra", i d'altres que tot i la seva alta qualitat partien amb poques opcions: "Nixon / Frost", "Marburg", "Tres dones i un llop" o "Lluny de Nuuk".


No hay comentarios: