Avui arriba el comentari de tres pel·lícules que estan entre el millor que veurem en el 2018. Ja sé que només estem a finals de gener i que és molt agosarat fer una afirmació així, però també cal recordar que a principis d'any és quan arriben algunes de les millors estrenes. De fet, aquestes cintes ja fa temps que corren pel món i ja han generat moltes, variades i sucoses crítiques. Jo vaig veure dues d'elles al Festival de Cinema de San Sebastián, i avui us en vull fer cinc cèntims. No us les perdeu, de veritat. Seria una llàstima.


la contundència dels relats fa que oblidem els petits forats i ens rendim a l'espectacle. A la pel·lícula que ens ocupa passa tot això, i més. La història peca d'exagerada, la violència és tan redundant que acaba resultant absurda, i cap al final, a més, un molest mcguffin fa que acabem arronsant el nas. Però la conclusió, curiosament, és que estem davant d'una gran pel·lícula i d'uns grans personatges. Com ho aconsegueix? Suposo que gràcies a diàlegs molt intel·ligents, a la gràcia que té per combinar humor i barbaritats, i sobretot a uns actors en estat de gràcia. Frances McDormand està colossal com la mare venjativa i Sam Rockwell ha tingut la gran sort d'arreplegar uns d'aquells personatges que només apareix de tant en tant. Una pel·lícula molt interessant, que sense ser la millor de l'any acabarà essent, això sí, una de les més recordades.
120 PULSACIONES POR MINUTO, de Robin Campillo. Quan vaig veure la pel·lícula no sabia quasi res d'aquest moviment reivindicatiu i de lluita. És per això que no m'ha molestat assistir a les seves llarguíssimes assemblees o col·lar-me en els seus actes de denúncia. No és que estigui del tot d'acord amb els mètodes que utilitzava aquesta organització real, però entenc els motius i m'ha agradat escoltar una història que, com moltes altres, ha restat semioculta per interès dels més poderosos. A més, la cinta també es fixa en uns personatges concrets i en les seves dificultoses vides. En aquest sentit, destacar el descarnat treball de Nahuel Pérez Biscayart, que fa totalment creïble el seu rebel personatge. Alguns podran dir que la pel·lícula és massa dura, o massa lenta, o massa llarga, però a mi em va semblar més aviat com un cop de puny a l'estómac. Una pel·lícula seca, que no està per contemplacions, i que posa la veritat més descarnada damunt de la taula, sense pensar en espectadors sensibles ni en crítics poc recpetius. És el que hi havia, i així ens ho mostra Campillo, un ex-membre del citat moviment associatiu.
No hay comentarios:
Publicar un comentario