23/10/08

CAMINO. Terror i religió

Res em fa tanta por com els fanatismes, ja siguin de caire religiós, polític, esportiu, nacionalista o de qualsevol altra mena. Em fan por perquè enceguen, no permeten raonar, fugen per complet de la realitat i fan perdre sovint la perspectiva de les coses. En nom de ves a saber què es poden arribar a fer les ximpleries més terribles, i així ha estat al llarg de la història. És potser per tot això que “Camino”, la pel·lícula espanyola que aireja amb força convicció els draps bruts de l’Opus Dei, m’ha fet tenir malsons durant un parell de nits seguides.


Javier Fesser té en el seu currículum curtmetratges com “Aquel ritmillo” o “Binta y la gran idea” (nominat a l’Òscar) i pel·lícules com “El milagro de P. Tinto” o “La gran aventura de Mortadelo y Filemón”; totes elles, cintes que jugaven amb l’estètica de guinyol o còmic, amb la fantasia i amb un cert surrealisme visual... i fins i tot conceptual. A priori, res feia pensar que “Camino” fos un projecte capaç d’encaixar amb el món d’aquest director... Però sí, encaixa. Fesser utilitza molt hàbilment dues ficcions paral·leles: per una banda, la malaltia d’una nena que té la sort o la desgràcia –cadascú que tregui les seves conclusions- de viure en una família de gran fervor religiós, totalment vinculada i lliurada, en cos i sobretot ànima, a l’Obra de San Josemaría Escrivá de Balaguer; i per altra banda, les fantasies, els malsons o les al·lucinacions –algú en diria visions miraculoses- que té la mateixa nena durant el seu llarg i penós camí cap a la mort.

El guió, potser un pèl massa llarg, juga perfectament amb les dues ficcions, fins arribar a un final ambigu, sorprenent i molt hàbil a l’hora de deixar clara la postura dels que han fet aquesta pel·lícula. Una pel·lícula que, lluny del que es pugui pensar o polemitzar, és molt més respectuosa del que em pensava. No caricaturitza, sinó que mostra. No escarneix, sinó que es documenta. El que passa és que la realitat, moltes vegades, és ridícula, caricaturesca i digna d’escarni... o més ben dit, de rebuig i indignació. Si algú no vol perdre la fe que s’ho pensi una mica abans d’anar veure aquest film.

La mare de Camino mereix un capítol a part. Suposo que deu ser un dels personatges més odiosos i terrorífics del cinema espanyol, malgrat ser –paradoxes de la vida- un personatge carregat d’amor, bona fe i una estimació cega cap a la seva filla. Una estimació tan cega que li fa dir frases d’aquelles que no s’obliden: “Cada día doy gracias a Dios por la enfermedad de nuestra hija”. Darrera d’aquestes terribles paraules i darrera d’aquesta dona que creu amb fermesa en la bogeria que li fan viure els de les sotanes negres... està Carme Elies. La seva interpretació és brillant, d’antologia, ja que fa un personatge d’una sola peça. Dur i amorós a la vegada; ferm i coherent, fins i tot en els seus dubtes.

A part d’Elies, el repartiment és absolutament brillant. La nena protagonista, l’actriu Nerea Camacho, comença amb una sèrie de tics de casting publicitari que irriten una mica, però a mesura que avança el film la veus resoldre escenes que haurien estat un gran repte per a qualsevol actriu consagrada. A més, la resta de nens del film és una troballa, des de l’amiga simpàtica fins a la que li vol prendre el nòvio... Tots estan a l’alçada: molt creïbles els capellans i numeraris de l’Opus (fantàstics Jordi Dauder i Ana Gracia); absolutament brillants Mariano Venancio i Manuela Vellés en els papers de pare i germana; i molt encertats els petits papers de monges, doctors, senyores de La Obra, etc. (tot resultat versemblant, tot resulta llastimosament molt proper).

Una pel·lícula de metratge potser excessiu, i amb algunes escenes que poden fregar el ridícul. Però, amb tot, una pel·lícula arriscada, necessària i tremendament eficaç. Imprescindible.

8 comentarios:

Anónimo dijo...

Ya se ve que, después del fracaso en taquilla (la 7ª película de la semana pasada, y eso que no había muchas más), a Fesser le interesa crear polémica antes del fin de semana.

Cometí el error de ir a ver Camino, lo cual sólo me hizo pasar un mal rato con una película larga, lenta y sangrienta. Estoy de acuerdo con los críticos: el tema se aborda lentamente y la película resulta como una patada en el estómago. Tuve que irme al cabo de dos horas de película... y todavía le quedaba lo peor, según me han contado.

La película ya está en la red para descargar. Os recomiendo que os la bajéis y gastéis ese dinero en unas buenas copas, en lugar de pasar un mal rato en el cine.

Anónimo dijo...

No sé quien eres... pero si se me permite (sí, creo que se permite) te voy a rebatir algunos puntos:

En primer lugar, ser la séptima del ranking no es tan mal lugar para una película española que además trata un tema espinoso. Creo, además, que la película ganará adeptos semana a semana, y aunque no suba mucho en el ranking se mantendrá mucho tiempo. Creo que será la futura gran nominada y premiada de los próximos Goya.

En segundo lugar, a mi no se me hizo lenta... pero eso ya va a gustos.

En tercer lugar, pones a los críticos como defensores de tu causa... pero en general (hay de todo, claro), la película ha tenido excelentes críticas. Bueno, seguro que en la COPE, ABC y LA RAZÓN no, claro.

Por último, esto de recomendar por escrito que se bajen pelis no está bien... Jajaja. Y lo de las copas, pues bueno, yo es que no bebo mucho...

De todas formas, gracias por escribir, dar tu opinión (seguro que habrá más como la tuya) y entrar en el blog. Un abrazo.

Anónimo dijo...

Hay que ver como se lo está currando Fesser para promocionar publicitariamente su peli. Está el hombre que no para.

Después de las broncas que ha armado con la familia de la niña, a la que maltrata en la película con verdadera mala leche –y eso lo saben hasta los de la “web de apoyo” que estos días está inundando los foros- , este fin de semana -qué casualidad, hombre, precisamente este fin de semana, tan decisivo económicamente para su película- escribe una carta al opus, en plan mártir, metiéndose todavía más con los hermanos.

Y yo me pregunto: ¿no será con deseo de llamar la atención de la prensa y de los foros, y de acaparar más titulares, verdad?

Dice que lo suyo no tiene nada de frivolidad y estoy de acuerdo: sabe bien como se gana la pasta -es de los más taquilleros del cine español- y conoce los viejos trucos, que tan eficaces son: ofendes a una familia, creas la polémica, te contestan, se habla de ti, te haces el mártir y el personal paga los euritos para ver tu peli, que es lo que te interesa.

Yo he visto la película, y me pregunto: ¿no podían dejar que los espectadores sacásemos nuestras propias conclusiones, sin tanta publicidad encubierta y sin tanta polémica inducida?

¡Lo que tienen que trabajar algunos directores de cine para conseguir que el personal hable de ellos y vaya a ver sus pelis!

He de reconocer que ver a un director de cine esforzándose denodadamente, semana tras semana, para que se hable de su película con cualquier excusa es algo que me torra.

Ahora, el que quiera entrar a esos trapos, allá él.

Anónimo dijo...

M'agraden les pel·lícules que donen que parlar i que aixequen polèmica. Per a mi, una de les bases de la creació artística és la provocació. D'altres serien la de fer pensar o reflexionar, o bé la de crear un plaer estètic. Generalment, ens trobem amb creacions artístiques que es queden només amb l'últim punt. Crec que és un error.

Tant de bo el cinema espanyol tingués més creacions que donessin peu al debat, a la reflexió...

Charo Bolivar dijo...

No he vist Camino, però vaig veure el trailer i se'n va posar la pell de gallina, sobretot quan vaig sentir a la mare dir aquesta frase que tu comentes. El fanatisme, sigui de la religió que sigui és increiblemente cruel i mortifer. I es increible que en encara hi hagi gent així, quan de mal ha fet el cristianisme en els ultims 2000 anys.

Anónimo dijo...

Hola tieta! res ,que yo tambien he visto Camino, y he estoy bastante de acuerdo con ústed...quizas excesivamente larga,sobra,alguna escena y algo tendenciosa en la descripción de algun personaje,ese cura aflautao que se hace odioso solo con oirlo...y una banda sonora a veces excesiva. tampoco me gustó el final de algún personaje,que considero que carga lo que ya venia muy cargadito,no se si me explico,que no quiero desvelar nada..pero ganan las cosas positivas,una história potente,unos actores en estado de grácia.a mi el personaje de la elias,no me resulto para nada odioso,todo lo contrario,una madre o una mujer que creé o le han hecho creer,equivocadamente que está haciendo lo mejor para sus hijas...y reivindiquemos a a ana gracia ,una secundaria espléndida en todo lo que hace. las peliculas sobre la religion católica me suelen fastidiar,porque aunque no " ejerzo",m molesta esa mania de cargarsela sistematicamente y pintar a a todos los curas y monjas como seres malignos, pero está claro que el opus dei..es otra cosa,amigo y nada tiene que ver con el cura de barrio, o las monjas que hacen pastelitos o están ayudando en algún pais (haberlas hailas),en fin,que me declaro fan de camino y ahora mismo voy a fustigarme y ofrecer mi dolor a jesús y mari santpere y núria feliu!!!

lA FELIU

Anónimo dijo...

Madre mía que polémica... Todavía no la he visto así que no opino. Pero le deseo lo mejor a Fesser y a tu blog que empieza ya a parecer un foro. Que Dios te bendiga, Carles!

Quieres que rece para que tu también seas polémico?

Anónimo dijo...

La Sra Feliu s'enfada si no li responc... però des d'aquí prometo públicament respondre-li a cada nou comentari. Les seves entenimentades paraules, fruit de l'experiència i els anys ("tampoco te llevan tanto", com deia la Tita Mari) són un exemple per a totes les generacions futures.
Rebi les meves més profundes disculpes, i sàpiga que el meu respecte cap els grans sempre ha estat un dels fars de la meva vida.
Fins aviat. Als seus peus.

La Sampere

(Però... no eres tú la Sampere i jo la Feliu? Ja no entenc res!)